Erowid
 
 
Plants - Drugs Mind - Spirit Freedom - Law Arts - Culture Library  
     
Support Erowid Center with a $50 Donation
And get a blacklight-inked "Erologo" tee
2C-B Info
2C-B Info www.yojax.net
Archived by Erowid November 2003

Wat is 2C-B?
2C-B is een synthetische drug met de officiele naam 2,5-dimethoxy-4-bromophenylethylamine. 2C-B is chemisch verwant aan mescaline. Mescaline is een middel waarvan je gaat trippen en dat in de Peyotecactus voorkomt (zie foto). Indianen uit Midden-Amerika gebruikten de peyotecactus voor ceremonieel gebruik. 2C-B heeft ook andere namen, zoals Nexus en Erox. 2-CB komt op de markt in tablet- of capsulevorm. Het werd tot 1997 in smartshops verkocht. Op de XTC-markt werd 2-CB ook wel als XTC verkocht. Gebruikers dachten dan dat ze XTC slikten maar namen dus heel wat anders.

Wat is het effect?
Het effect hangt vooral af van de dosis. Een lage dosis (5 tot 10 milligram voor volwassen, volgroeide mensen) geeft een licht stimulerend effect. Ook krijg je zin in seks. In smartshops werd het destijds aangeboden als Afrodisiacum (sexlustopwekker). Bij hogere dosissen 10 à 12 milligram ga je hallucineren. Kleuren worden intensiever, voorwerpen vervormen en gezichten veranderen. De tripeffecten kunnen zo'n 3 tot 6 uur duren.


2C-B pil dosering
Geen effect 0 - 5 mg
Licht effect 5 - 15 mg
Normaal effect 10 - 25 mg
Sterk effect 20 - 50 mg
2C-B pil tijdsduur
Opkomst: 20-90 min.
Tijdsduur: 2-5 uur
Na-effecten: 2-4 uur

Dosering
Met de dosering moeten gebruikers erg voorzichtig zijn. De individuele gevoeligheid verschilt sterk. Verder verschilt de dosis die het bedoelde trip-effect oplevert maar heel weinig van de dosis die zorgt voor onaangename, angstige trip effecten. Voor je het weet heb je dus teveel binnen. 2-CB is een illegaal product dus je weet nooit hoeveel milligram een pil precies bevat. 2C-B in poedervorm bestaat ook maar is moeilijker verkrijgbaar.

Wat is er zo bijzonder aan?
2C-B verschilt van andere psychedelische drugs omdat de gebruiker kan leren om de effecten van 2C-B te manipuleren. Ervaren 2C-B gebruikers kunnen zich bij gebruik ervan precies voelen zoals ze zelf willen. Het kan als vervanging dienen voor andere drugs, bijvoorbeeld XTC, cocaïne, paddo's of cannabis.

Risico's
Het grootste risico van 2CB is dat de trip verkeerd valt en de gebruiker angstige hallucinaties krijgt, gaat flippen en de controle verliest. Het risico van negatieve ervaringen neemt ook toe wanneer je gebruikt als je je niet goed voelt of in een verkeerde omgeving bent. Mensen met psychiatrische aandoeningen, epilepsie en problemen met de bloedsomloop moeten geen 2CB gebruiken.


Harddrugs of softdrugs?
2CB valt sinds 1997 onder de opiumwet. Het wordt beschouwd als een harddrug. Bezit, productie en handel zijn strafbaar.


Is het schadelijk?
Er is nog weinig bekend over de giftigheid van 2C-B, maar door het te vergelijken met soortgelijke stoffen kunnen wel enkele uitspraken worden gedaan, die natuurlijk nog niet 100% te vertrouwen zijn, maar waarschijnlijk wel voor een groot deel waar zijn.

Serotonine is een neurotransmitter die actief is in het perifere en centrale zenuwstelsel. Het is onder meer verantwoordelijk voor de regulatie van stemming, slaap, sexueel gedrag, temperatuur en eetlust. 2C-B bindt zich aan serotonine-receptoren in de hersenen, wat de hallucinogene effecten kan verklaren. Omdat 2C-B een alpha-methyl groep tekort komt, behoort het niet tot de amfetaminen (zoals MDMA, MDEA, MDA, speed, etc). In tegenstelling tot de meeste amfetamines lijkt 2C-B de voorraad serotonine in de hersenen niet uit te putten. Het neemt de taak van serotonine als het ware tijdelijk over, maar verbruikt het niet. Dit suggereert dat het waarschijnlijk niet de neurotoxische eigenschappen van amfetamines heeft.

Er zijn geen gevallen bekend van 2C-B gebruikers waarmee het verkeerd afliep. Zoals met mescaline (chemisch verwant aan 2C-B) zijn er geen dodelijke slachtoffers. Vanwege de gelijkenis met mescaline en de sterke werking op serotonine-receptoren wordt aangenomen dat 2C-B de stemming dermate positief beïnvloedt dat het hartslag-, bloeddruk- en temperatuurverhogend werkt.


Overige eigenschappen
Zoals met alle drugs is het belangrijk om te onthouden dat iedereen anders reageert op psycho-actieve drugs. De volgende effecten zijn niet voorspelbaar maar beschrijven slechts wat anderen hebben ervaren.

De effecten van 2C-B zijn beschreven als een kruising van de effecten van LSD en XTC, maar het is niet als een combinatie van deze twee. Het is licht psychedelisch, maar veel minder geestverruimend dan paddo's of LSD, maar minder opdringerig dan XTC.

2C-B zorgt voor Open Eye Visuals (trippen met je ogen open), die voornamelijk voorkomen als kruipen, schuiven, golven of "cartooning". Closed Eye Visuals zijn ook aanwezig en nemen toe met de dosering. Vele gebruikers beschrijven een color shift waar objecten een rood/groen licht uitstralen.

2C-B heeft een groot lichaams-component dat sommigen body tripping noemen. Alexander Shulgin en anderen zeggen dat 2C-B lichamelijke problemen aan het licht kan brengen of ze duidelijker naar voren kan laten komen. Op deze manier kan het als zelf-diagnose worden toegepast. Veel gebruikers, maar niet allemaal, ervaren lichte misselijkheid, soms samen met milde diarree, winderigheid, duizeligheid en (zelden) overgeven. Een gebruiker vertelde dat hij herhaaldelijk moest hoesten tijdens de werking van 2C-B, pseudoephedrine lijkt dit op te lossen.

Over het algemeen geeft 2C-B een soort positieve stemmings-verandering, en tevens een stimulerend effect, maar het is veel minder stimulerend en minder opdringerig dan XTC. Sommige mensen kunnen al slapen nadat de piek over is (ongeveer 60-90 minuten nadat de effecten beginnen).

De meeste gebruikers ervaren 2C-B als veel lichter op het lichaam dan XTC, vrijwel geen crash (dip) erna, en minder geestelijk vervuilend. Het is ook niet zo 'makkelijk' als XTC, het is dus meer voor de echte psychonauten -- het staat de gebruikers toe om hun geest onder controle te houden en zelf een ervaring te creëren, in plaats van een 'gedwongen' positieve stemming zoals XTC gewoonlijk doet.

Sommigen kunnen de stimulerende en lichamelijke effecten combineren op een sensuele of sexuele manier en Alexander Shulgin heeft gezegd dat als er ooit een effectief liefde-stimulerend middel wordt ontdekt, het waarschijnlijk chemisch veel op 2C-B lijkt. Velen vinden het echter niet geschikt als liefdes-drug, omdat de lichamelijke effecten ervaren kunnen worden als afleidend.

Sommige mensen merken dat 2C-B hun vermogen om verbaal te communiceren verhoogt, terwijl anderen niet in staat zijn om hun ideeën helder te uiten. Sommige mensen beschrijven een soort wappie gevoel, wat lijkt op stoned zijn: geestelijk en lichamelijk relaxed of wappie, dat te wijten valt aan het feit dat je geen zin hebt om na te denken over complexe intellectuele processen.

2C-B met lage of middelmatige doses heeft het interessante effect dat het vaak snel achter elkaar opbouwt en afneemt. Dat heeft als resultaat dat je op het ene moment midden in de ervaring zit, en dat je je het volgende moment zo goed als nuchter voelt. Sommigen beschrijven 2C-B meer plastic-achtig of kneedbaar dan andere psychedelische drugs, omdat je kunt leren hoe je de effecten kunt manipuleren. Je kunt je lichamelijke en geestelijke trips zelf onder controle houden.

2C-B kan gebruikt worden op dezelfde manier waarop XTC soms gebruikt wordt: om makkelijker te praten over interpersonele zaken en emotionele conflicten.

Ongepast lachen en lachkicks zijn normaal bij 2C-B en andere psychedelische drugs.

Zoals bij alle psychedelische drugs, voelen veel mensen tijdens de opkomst kou en rillingen.

Hoe meer 2C-B je inneemt, hoe groter de kans op gevoelens van angst en onzekerheid.

Zoals bij andere entheogene middelen, is het onveilig om ze in het verkeer of bij gevaarlijke apparatuur te gebruiken. Het heeft effect op je concentratie, aandacht, gezichtsvermogen en coordinatie. Als je 2C-B gebruikt, zorg dan dat je niet hoeft te rijden.


Bronnen: Trimbos.nl, Jellinek.nl en Erowid.org

Copyright © 2000 Yo Jax International. All rights reserved.